Руският активист и блогър Виталий Вотановски, който публикува снимки от гробище

...
Руският активист и блогър Виталий Вотановски, който публикува снимки от гробище
Коментари Харесай

Виталий Вотановски, който снима гробище на ''Вагнер'', избяга от Русия

Руският деятел и блогър Виталий Вотановски, който публикува снимки от гробище на частната военна компания  " Вагнер " край Краснодар, е напуснал Русия, съобщи Би Би Си. 

 

През декември предходната година Виталий Вотановски откри край Краснодар гробище на бойци от ЧВК  " Вагнер " и качи фотосите в блога си. Той избяга от Русия на 4 април след голям брой смъртни закани. Вотановски разговаря с Би Би Си от арменската столица Ереван.

Активистът бе задържан и вкаран в пандиза в деня на съветската инвазия в Украйна. На 24 февруари 2022 година Виталий Вотановски излиза да стачкува с блуза с надпис " Не на Путин! "  и  " Не на войната! ". Снимки на облеклото на Виталий са включени в формалните правосъдни документи.  " Заради тази блуза получих 20 дни затвор! ", сподели той пред Би Би Си. 

 

" Гробището Вангер "

 

Вотановски открива " гробището Вагнер " в дребното село Бакинска в Краснодарския край. Това е мястото, където известната с бруталната си свирепост наемническа формация погребва доста от своите мъртви от Украйна - мъже, които или нямат родственици, или чиито тела не са потърсени.

 

Той усърдно записва имената и детайлностите за всички открити гробове. До момента, в който бяга от Русия, базата му данни съдържа над 1300 имена, като в нея са включени мъртвите единствено от Краснодарския край.

 

Виталий разпознава гробовете на мъжете, починали във войната - за разлика от елементарните цивилни смъртни случаи - като разпитва локалните хора, както и като изследва венците и фотосите на гробовете.

 

" Беше явно, че са наказани и наемници. Бяха вербувани от пандизите. Журналистите ревизираха имената и откриваха защо са влезнали в пандиза ", дава отговор Виталий на въпрос дали се знае кои са били тези мъже.  

 

" Смъртните случаи са скочили до небето "

Виталий документира освен умрелите бойци на Вагнер в Бакинското гробище. Той продължава да следи всички починали военни на всички гробища в Краснодарския край. Tова, което открива, го шокира:

 

" Факт е, че от декември 2022 година насам загубите на Русия на бойното поле са се нараснали няколко пъти. Смъртните случаи просто са скочили до небето. А в последно време в гробищата гробовете са все на мобилизирани бойци и момчета от " Вагнер ". Има доста малко професионални бойци. "

 

" Приготви се. Той идва "

Заплахите стартират преди незабавно откакто Виталий разгласява първата си публикация за гробовете на " Вагнер ".  " През януари някой ми се обади и ми предложи " място на гробището ”. Обаждания бяха три - аз получих две, а водачът ми Виктор - едно. Мъж ми се обади и сподели, че “Сега е моментът да помислите за края на живота си ", описа деятелят пред Би Би Си. 

Миналата седмица, когато Вотановски минал край полицейски сектор в Краснодар служител на реда му споделя:  " Приготви се. Той идва ".

 

" Имаше поради реакцията на страната на интервютата, които давах. Те към този момент имаха задоволително учредения да стартират съществено наказателно дело против мен ”, изясни Виталий. В последна сметка той съумява да уреди бягство в Армения, а в този момент възнамерява да изиска политическо леговище в Германия.

 

На въпрос за какво съветските управляващи не желаят хора като него да разгласяват информация за " Вагнер " и за жертвите във войната Виталий Вотановски дава отговор:

 

" За нашата страна това са ужасяващи статистически данни - твърди Виталий, - а съветският народ просто не знае същинските числа. Исках да покажа на хората същинските мащаби на злополуката. Ако хората схванат същинските числа за загубите на бойното поле, ще полудеят. "

 

Последвайте ни към този момент и в Телеграм и Туитър!    

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР